Sök

Vi förbättrar tillsammans

Ett samverkansprojekt pågår just nu och några år framåt föra att stärka leveransen av vatten, el och fiber - samtidigt som vi förbättrar gatumiljön i centrala Uddevalla. Det är Västvatten, Skanska, Uddevalla Energi AB Energi och Uddevalla kommun som samarbetar och samverkar i centrala Uddevalla fram till 2026.

Under juni har Västvattens entreprenör Skanska ställt upp arbetsbodar vid Kyrkogårdsgatan och påbörjat förberedande grävarbete inför kommande VA-arbete i delar av centrala Uddevalla.

De anläggningar som idag finns för dricksvatten och avlopp på Norra Drottninggatan, Norrtullsgatan, Bartilsgatan och Kyrkogårdsgatan har Västvatten bedömt vara i behov av åtgärder och måste läggas om. Ledningarna är gamla och utredningen har bland annat visat på rörbrott och inträngande trädrötter i ledningarna.

Vi kommer att byta ut dricksvattenledningar, spillvatten-ledningar och ser samtidigt till att lägga ner dagvattenledningar då det delvis saknas dagvattensystem i denna del av centrum. I samband med omläggningsarbetet dimensionerar våra VA-ingenjörer ledningar för framtiden och för att kunna utöka kapaciteten i ledningsnätet.

Omläggningsarbetet sker i samverkan med Uddevalla Kommun, Uddevalla Energi och Skanska. VA-arbetet omfattar ledningar som ligger längs med markeringen i kartbilden nedan.

Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora

Förstärkning och etablering av fiber - Uddevalla Energi

I samband med att vi gräver passar Uddevalla Energi på att förstärka befintligt fibernät samt nyetablera fiber i området där det inte finns fiber idag. Gamla och uttjänta elledningar kommer också att bytas ut för att bibehålla ett stabilt och driftsäkert elnät. Genom långsiktiga investeringar förses både dagens och morgondagens krav på stabila kommunikationsförbindelser och tillgång till el.

Arbete med gatumiljön - Uddevalla kommun

Kyrkogårdsgatan kommer att få asfalt som ytskikt efter avslutad VA-entreprenad. De övriga gatornas vägyta kommer alla att få smågatsten, ”knott” som ytskikt. Trottoarerna kommer att beläggas med släta grå betongplattor. Trottoaren utmed Norra Drottninggatans östra sida kommer att få en lägre kantsten som blir överkörningsbar. Den nya trottoaren blir här så pass bred att den beroende på årstid kan användas som parkerings- eller serveringsyta. Dessa två användningsområden kommer inte att inkräkta på gångtrafikanternas behov. En liknande tänkt gällande layout gäller också för Norrtullsgatans norra sida.

Samverkan i centrum

Projektgruppen består av Carolina Soto, projektledare och Sandra Zachrisson, VA-tekniker från Västvatten, Anders Löfström, projektledare och Daniel Larsson, gatuingenjör från Uddevalla kommun, Tommy Ekman, beredare och Marcus Jansson, nätingenjör från Uddevalla Energi, Magnus Larsson, produktionschef och Hampus Karlsson, arbetsledare från Skanska.

”Under hösten 2022 höll projektgruppen informationsmöten på Riverside för alla som direkt påverkas av projektet såsom näringsidkare, fastighetsägare och boende i området. Vi hade vid tiden inte projekterat färdigt men tog ett beslut att informera berörda med den informationen vi hade då. Nu är vi i hamn och alla pusselbitar är på plats”, berättar Västvattens projektledare Carolina Soto.

Färdigt under 2026

Fram till vecka 28 kommer uddevallaborna att se projektet pågå i området och efter byggsemestern kommer projektet att återupptas igen vecka 32.

Västvatten och Uddevalla Energi planerar att vara färdiga med sina arbeten under 2025. Då kommer Uddevalla kommun att ta vid för att arbeta med ytskiktet i gatan och avsluta detta samverkansprojekt.

Gatuutrymmets återställning kommer att ske i takt med att Västvattens arbete färdigställs. Kyrkogårdsgatan återställs under 2024, Norra Drottninggatan och Norrtullsgatan under 2025. Projektets sista etapp blir Bartilsgatan som planeras att färdigställas under andra kvartalet av 2026.

"Det kommer att synas och märkas i området men projektgruppen hoppas att uddevallaborna kan ha överseende med de olägenheter arbetet kan medföra. Vi uppmanar även alla att köra försiktigt i området under tiden arbetet pågår", avslutar Carolina Soto projektledare på Västvatten.

Information och nyheter publiceras löpande på Västvattens hemsida under projeksidan Centrum. Prenumerera gärna på sidan för att inte missa något.

Läs mer om VA-arbetet för projekt Centrum