Sök

Bevattningsförbud hävt i tätorterna Munkedal och Torreby

Grundvattenbrunnarna i Munkedal har återhämtat sig tillräckligt. Från och med 12 oktober hävs det bevattningsförbud som gällt för dricksvattnet i tätorterna Munkedal och Torreby i Munkedals kommun. Västvatten uppmanar fortfarande alla att använda dricksvattnet på ett klokt sätt.

Denna vecka tog Västvatten beslutet att häva bevattningsförbudet för tätorterna Munkedal och Torreby.


Det regn som kommit den senaste veckan har höjt grundvattennivån och våra brunnar har återhämtat sig till viss del. Tack vare detta, tillsammans med en minskad förbrukning, kan nu bevattningsförbudet hävas. Detta gäller tills vidare. Vi fortsätter att bevaka nivåer och prognoser kontinuerligt.


I Munkedal använder vi vatten från både stora och små grundvattenmagasin. Grundvattennivåerna har varit mycket lägre än normalt och till följd av mindre nederbörd har nivåerna varit sjunkande. Bevattningsförbudet som gällde i Munkedals kommun mellan 27 juli och 12 oktober infördes för att undvika dricksvattenbrist.


För att undvika bevattningsförbud i framtiden inventerar Västvatten olika möjligheter att öka kapaciteten i befintliga vattenverk men tittar även på andra lösningar, inom eller utanför kommunen.


Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel, det är därför viktigt att vi alla hjälps åt att använda vårt gemensamma dricksvatten klokt, oavsett tid på året.

  • Samla regnvatten från tak i tunnor under husens stuprör och använd tillbevattning i trädgård.
  • Vattna i trädgården tidig morgon eller sen kväll endast med vattenkanna. Mindre vatten avdunstar och trycket på övrig vattenförbrukning är mindre.
  • Duscha i stället för att bada.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
  • Ställ en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnetska bli kallt.
  • Diska inte under rinnande vatten.
  • Kör fulla disk- och tvättmaskiner.

Läs mer